Sanders Architecture_CYJ Header.jpg

CYJ Experiential Learning Center

  • Institutional
  • Wimberley, Texas
  • This 7,000 square foot camp activity building is purposefully designed to demonstrate broad sustainable design ideas. The two-story wing of the building uses a broad butterfly roof to capture rainwater into an on-site cistern for reuse to irrigate the 2,300 square foot prairie roof over the one-story activity room wing of the building. Carefully located windows are oriented to bring generous daylight into the building, orient interior spaces to the outdoors and to capture views of the live oak tree canopies that share the site. Solar photovoltaic panels are integrated into the building as shade awnings that protect south facing windows from the harsh summer sun. Sustainability was a rule in the design and selection of materials and fixtures: locally sourced limestone, recycled aluminum and steel, energy efficient lighting, water conserving plumbing fixtures, cork flooring and repurposed cypress trees from the Memorial Day floods in nearby Wimberley, TX.
Sanders Architecture_CYJ 01.jpg
Sanders Architecture_CYJ_0Siteplan.jpg
Sanders Architecture_CYJ_1Plan.jpg
Sanders Architecture_CYJ_2Plan.jpg
Sanders Architecture_CYJ_3Roof.jpg
Sanders Architecture_CYJ_4Section.jpg
Sanders Architecture_CYJ 02.jpg
Sanders Architecture_CYJ 03.jpg
Sanders Architecture_CYJ 04.jpg
Sanders Architecture_CYJ 05.jpg
Sanders Architecture_CYJ 06.jpg
Sanders Architecture_CYJ 07.jpg
Sanders Architecture_CYJ 08.jpg
Sanders Architecture_CYJ 09.jpg
Sanders Architecture_CYJ 010.jpg
Sanders Architecture_CYJ 011.jpg
Sanders Architecture_CYJ 012.jpg
Sanders Architecture_CYJ 013.jpg
Sanders Architecture_CYJ 014.jpg
Sanders Architecture_CYJ 015.jpg
Sanders Architecture_CYJ 016.jpg
Sanders Architecture_CYJ 017.jpg